Skip to main content

Blogs / Nieuws

Terug naar overzicht

Hoe ontstaat een droge huid?

beautiful-charming-woman-with-healthy-skin-applies-cosmetic-patches-eyes-looks-gladfully-aside-thinks-about-something-pleasant-wears-wrapped-towel-head-has-spa-procedures-home.jpg

In onze praktijk vertellen veel cliënten tegenwoordig dat ze last hebben van een droge huid, terwijl ze niks anders doen en/of gebruiken dan hun normale huidverzorgingsroutine. Een droge huid is een veelvoorkomend probleem. In deze blog leggen we uit hoe het komt dat jouw huid zo droog is.

Hoe herken ik een droge huid?

De droge huid herken je aan een trekkerig gevoel, schilfers, jeuk en irritatie. Een droge huid kan aangeboren zijn, maar kan ook ontstaan door hormonale veranderingen en invloeden van buitenaf, zoals koud weer of uitdroging door UV-straling.

Hoe ontstaat een droge huid?

Een droge huid ontstaat door een tekort aan huidvetten in de bovenste huidlaag. Deze huidlaag dient als beschermlaag voor de huid en wordt ook wel de huidbarrière genoemd. De laag bestaat uit een juiste verhouding van huidvetten (lipiden), talg en zweet.

Een sterke huidbarrière voorkomt vochtverdamping uit de onderste huidlagen. Bij een tekort aan huidvetten daarentegen is de huidbarrière niet sterk genoeg om vochtverdamping tegen te gaan. Door deze beschadigde huidbarrière is de huid vatbaarder voor invloeden van buitenaf en snel geïrriteerd en gevoelig.

Genetisch bepaald of gebruik ik de foute producten?

Het kan zijn dat jouw droge huid genetisch bepaald is. In dit geval speelt dit vaak al vanaf de geboorte. De droge huid ontstaat dan vermoedelijk doordat de talgklieren te weinig talg produceren, waardoor de huid niet vet genoeg is en er chronische droogte ontstaat. Met de juiste producten krijgt je huid een comfortabeler gevoel en worden ongemakken beperkt.

Veel vaker komt voor dat men last heeft van een droge huid door het gebruik van verkeerde cosmetica en huidproducten. In veel producten worden namelijk sulfaten, siliconen, parabenen, parfum en alcohol gebruikt, die de huid sterk uitdrogen en de huidbarrière aantasten. Het zijn de goedkopere grondstoffen die de producten tijdelijk rijkelijk laten aanvoelen maar op lange termijn niks goeds doen voor de huid. De juiste gezichtsverzorging is bij de droge huid dus erg belangrijk.

woman-holding-red-apple-her-face-knee-close-up.jpg

Pas je huidverzorging aan naargelang het seizoen

Daarnaast kunnen klimaatveranderingen de balans tussen vocht en vet in de huidbarrière doen schommelen. Vooral ’s winters ervaren veel mensen een drogere huid. Dit komt door verandering in de luchtvochtigheid en droge lucht in huis door de verwarming. Daarnaast kan je huid uitgedroogd zijn na langdurige blootstelling aan de zon. Het is dus belangrijk om je huidverzorgingsroutine elk seizoen aan te passen en je huid de juiste voedingsstoffen te geven.