Skip to main content

Blogs / Nieuws

Terug naar overzicht

Retinol: wondermiddel in anti-aging of fabeltje?

Wordt er gesproken over het bereiken én behouden van een jonge, stralende huid, dan is het vandaag de dag het ingrediënt Retinol wat de klok slaat. On- en offline reclames prijzen het ingrediënt volmondig aan en ook de beautysector lanceert steeds meer verzorgingsproducten met Retinol.

portrait-beautiful-woman-with-clear-skin-using-face-serum.jpg

Wat is retinol?

Retinol is een soort vitamine A die voornamelijk wordt ingezet bij huidveroudering. Dit ingrediënt heeft een bewezen effect op het verjongen van de huid en kent veel voordelen, waardoor het veelvuldig wordt gebruikt in huidverbeterende producten. Er bestaan verschillende varianten van vitamine A (ook wel retinoïden genoemd), waarvan retinol en tretinoïne (vitamine A-zuur of retinoïnezuur) de bekendste zijn.

Wat doet retinol?

Retinol bevordert het herstel van de huidbarrière, stimuleert de celvenieuwing, de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur en verlengt de levensduur van fibroblasten. Zo worden tekenen van huidveroudering tegengegaan en verbetert de huid. De huid wordt steviger, elastischer, gladder en zachter. Daarnaast verbetert de huidstructuur en verminderen rimpels, zonschade en pigmentvlekjes. Ook wordt de talgklieractiviteit afgeremd, wat gunstig is als je last hebt van acné of rosacea.

Indicaties

Producten met retinol worden met andere woorden vaak ingezet tegen tekenen van huidveroudering, zoals pigmentvlekken, rimpels, fijne lijntjes, grove huidstructuur en zonneschade. Toch kunnen ze ook worden gebruikt bij acne en rosacea.

Contra-indicaties

Bepaalde actieve ingrediënten (in huidverzorgingsproducten), zoals hogere concentraties retinol, hebben contra-indicaties. Dit zijn aandoeningen of patiëntenkenmerken waarbij je een product/ingrediënt (tijdelijk) niet gebruikt. Voor retinol geldt dat je het niet gebruikt tijdens de zwangerschap en lactatie (geven van borstvoeding), maar ook niet bij complexe huidtypes.

dropper-bottle-with-transparent-natural-gel-oil-serum-face-standing-white-stairs.jpg

Wil jij graag retinol gebruiken? Vraag dan zeker professioneel advies.