Oorcorrectie (otoplastie)

Wat is een otoplastie?

Bij een otoplastie wordt de vorm, afmeting of positie van de oorschelpen gewijzigd. De meest frequente indicatie is afstaande oorschelpen (“in de volksmond ‘flaporen’ genoemd”). Afstaande oren worden meestal gecorrigeerd op kinderleeftijd, liefst voor het eerste leerjaar. Het is een relatief pijnvrije ingreep met een mooi, maar vooral natuurlijk resultaat. Minder frequent wordt een otoplastie uitgevoerd bij aangeboren of traumatische vormafwijkingen van de oorschelpen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een otoplastie?

 • Leeftijd >5jaar: Hoewel er geen absolute leeftijdsondergrens bestaat is de oorschelp volledig gevormd rond het 5e levensjaar en wordt best tot dan gewacht met heelkunde. Bij kinderen raden we aan om de ingreep uit te voeren voor het eerste leerjaar, aangezien de psychologische impact van afstaande oorschelpen dan belangrijker wordt (door pestgedrag).
 • Ik ben niet tevreden over de vorm en/of positie van mijn oorschelpen ten opzichte van de rest van mijn hoofd
 • Ik heb een aangeboren of door trauma ontstane vormafwijkingen van mijn oorschelp

Praktische info over een otoplastie?

Preoperatief

 • Je komt op raadpleging bij Dr. Jeunen
 • Hij luistert naar het verhaal en de wensen
 • Hij voert een klinisch onderzoek uit
 • Hij neemt foto’s
 • Hij geeft uitleg over de ingreep, mogelijke complicaties en het postoperatief verloop
 • Indien gewenst kan de ingreep afgesproken worden

De operatietechnieken

Samengevat bestaan er 2 technieken voor de correctie van afstaande oorschelpen:

‘Klassieke techniek’: er wordt een huidincisie gemaakt op de achterzijde van de oorschelp, waarna het kraakbeen wordt vrij gelegd, zodat de positie van het kraakbeen kan gewijzigd worden en gefixeerd kan worden met hechtingen. Deze techniek is aangewezen bij kinderen en indien er zowel iets dient te gebeuren aan de antihelixplooi, als aan de concha (kommetje).

Bij kinderen gebeurt de ingreep altijd onder algemene verdoving, boven de 18 jaar kan de ingreep perfect onder lokale anesthesie plaatsvinden.
Je verblijft in het chirurgisch (pediatrisch < 16j) dagziekenhuis (en kan dus enkele uren na de ingreep terug naar huis). De ingreep gebeurt in de operatiezaal

De huidincisie wordt gehecht met zelfoplosbare hechtingen, zodat nadien geen hechtingen verwijderd moeten worden

Er wordt een oorverband aangelegd.

 

‘Earfold’: bij deze nieuwe techniek wordt een kleine huidincisie gemaakt in een bestaande groeve op de voorzijde van de oorschelp, waardoor een klein onderhuids tunneltje wordt gemaakt. Op deze manier kan een clip worden geplaatst op de onvolledig aangelegde antihelixplooi.

Belangrijkste voordelen van Earfold:

Minimaal invasief; Lokale verdoving; Geen oorverband;
Snel: deze techniek wordt ook wel eens de ‘lunchtime’ otoplastie genoemd. Je kan na de ingreep onmiddellijk terug aan de slag of naar school!
Voorspelbaar resultaat: dankzij de ‘prefolds’ kan de arts samen met de patiënt voor de spiegel de locatie van de clips bepalen
Omkeerbaar: de clips kunnen altijd terug verwijderd worde

Nadelen van Earfold:
Duurder: de clips zijn omhuld met 24 karaat goud, waardoor de prijs hoger ligt dan bij de klassieke techniek
Voorlopig onbekende lange termijnresultaten: aangezien de techniek relatief nieuw is zijn er nog geen lange termijnresultaten bekend.

Er wordt gestreefd naar een zo symmetrisch mogelijk resultaat. Indien de asymmetrie voor de ingreep zeer uitgesproken is, zal het zeer moeilijk zijn om te eindigen met een perfect symmetrisch resultaat.
Ik vind een natuurlijk ogend resultaat, zonder overcorrecties het allerbelangrijkste doel!

Het oorverband moet regelmatig worden vervangen

 • De eerste week moet het oorverband continu gedragen worden
 • Het wordt best elke ochtend vervangen door een vers verband. De arts toont je hoe de verbandwissel verloopt op de eerste postoperatieve consultatie de dag volgend op de ingreep
 • Basis wondzorg, met ontsmetting van de huid wordt uitgevoerd bij verbandwissel
 • De meeste ouders doen deze wondzorg zelf, maar een gespecialiseerde thuisverpleegkundige kan worden ingeschakeld
 • De tweede week moet het verband enkel ’s nachts gedragen worden. Overdag kan eventueel een sportband gedragen worden
 • Vanaf de derde week moet er in principe geen verband meer gedragen worden. Sommige mensen verkiezen nog een sportband ’s nachts te dragen

Na drie weken kom je voor de tweede keer op controle

  • Het resultaat wordt beoordeeld
  • De knoopjes van de huidhechtingen worden verwijderd. Dit is niet pijnlijk gezien ze zich volledig buiten de huid bevinden en de oorschelp reeds quasi genezen is
FLAPOREN BEU?

Risico’s en mogelijke complicaties

 • Littekenproblemen
  Hoewel keloidvorming (keloid = woekering van littekenweefsel) zeldzaam is, komt het bij mensen meestal voor op de oorschelpen. Afhankelijk van het huidtype en de hoeveelheid van tractie op het litteken kan keloidvorming ontstaan. Verwittig de arts indien u al eens keloidvorming heeft meegemaakt bij voorgaande ingrepen.
 • Sensibiliteitsstoornissen van de huid van en rondom de oorschelp
  Door het insnijden van de huid treden er tijdelijke gevoelsstoornissen van de huid op. Zeer zeldzaam zijn deze blijvend.
 • Problemen met hechtingen
  De hechtingen die geplaatst worden om het kraakbeen in de gewenste positie te fixeren kunnen doorheen de dunne huid migreren en aanleiding geven tot inflammatoire huidveranderingen en infecties. Een heringreep kan dan noodzakelijk zijn.
 • Onfraai esthetisch resultaat
  Ondanks er altijd gestreefd wordt naar een natuurlijk resultaat kan het resultaat soms niet overeen komen met de verwachtingen of wensen van de patiënt of de ouders. Er wordt dan samen naar een oplossing gezocht. Mogelijk wordt dan een na-correctie voorgesteld.
 • Bloeding, infectie
  Zoals bij elke chirurgische ingreep kan een nabloeding ontstaan. Een revisie kan dan nodig zijn.
  Bij de minste infectietekens zullen antibiotica worden opgestart om ongewenste esthetische beïnvloeding te voorkomen. De arts informeert u over mogelijke infectietekens.
Oorcorrectie (otoplastie)

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x