Lipofilling

Wat is Lipofilling?

Lipofilling is één van de meest opkomende en veelbelovende niet-invasieve esthetische gelaatsbehandelingen. Bij lipofilling worden je eigen vetcellen gebruikt om rimpels op te vullen of om volume te creëren.

Het vet dat van de bil- of buikregio wordt weggezogen, wordt gebruikt om bijvoorbeeld gelaatsrimpels op te vullen of om de lippen meer volume te geven. Het resultaat is zeer natuurlijk en blijvend, de risico’s zijn extreem beperkt. Vaak wordt lipofilling gecombineerd met een andere procedure, zoals een facelift en/of een ooglidcorrectie.

Welke zones komen in aanmerking voor lipofilling?

Injectie van eigen lichaamsvet heeft vele toepassingen.

Eén van de verouderingstekens van het gelaat is volumeverlies (deflatie). Dit manifesteert zich vooral in het bovenste deel van het gelaat, rond de ogen en jukbeenderen.

Het ouder wordende onderste deel van het gelaat zal onder invloed van de zwaartekracht eerder afzakken (descentie). Hoewel correctie hiervan eerder een faceliftprocedure behoeft, kan lipofilling een mooie bijdrage leveren aan het eindresultaat.

Lipofilling geeft vooral mooie resultaten bij:

 • Het opvullen van groeven onder de ogen
 • Het volume geven van ingevallen wangen
 • Het accentueren van de jukbeenderen
 • Het opvullen van de nasolabiale plooi (diepe plooi tussen neus en mond) en fronsrimpels
 • Het opvullen van dunne lippen (lipvergroting)

Hoe gebeurt lipofilling

Met dunne naalden wordt vet weggezogen rond de navel of uit de bilregio door een kleine liposuctie.

Het opgezogen vetweefsel wordt dan gecentrifugeerd, zodat alleen de zuivere vetcellen overblijven.

Daarna worden de zuivere vetcellen met een zeer fijne naald ingespoten in en/of onder de huid op de plaatsen die om opvulling vragen.

Meestal wordt er meer vet ingespoten dan nodig en wordt er dus bewust over-gecorrigeerd. Een deel van het vet dat wordt ingespoten verteert immers spontaan. Enkel het vet dat opnieuw wordt bevloeid blijft aanwezig. Daarom is het eindresultaat van lipofilling ook blijvend en is soms een kleine nacorrectie-lipofilling nodig na enige tijd om het verteerde vet te compenseren.

Belangrijkste voordelen?

Lipofilling heeft vele voordelen ten opzichte van de synthetische fillers.

 • Onuitputbaar reservoir aan vet in het lichaam, waardoor grote hoeveelheden vet kan worden ingespoten. Hierdoor is de behandeling ook goedkoper dan de synthetische fillers.
 • Veiligheid: er kunnen geen allergische reacties ontstaan gezien het lichaamseigen vet is dat wordt ingespoten. De littekens zijn onzichtbaar door gebruik van zeer dunne naalden.
 • Positief effect op huid: aangezien vetcellen veel vitaliserende stoffen of groeifaktoren bevatten zorgt injecteren van vetcellen voor een ‘energie-boost’ voor de huid. De huid ziet er soepeler, jonger uit

Verdoving

Een lipofilling gebeurt onder lokale verdoving.

Aan zenuwachtige patiënten wordt een kortwerkend kalmerend medicijn toegediend.

Deze sedatie kan in verscheidene gradaties, tot en met een slaaproesje. In elk geval is een klassieke narcose met intubatie niet nodig.

Daardoor is de patiënt na de ingreep veel fitter, zonder de nare bijwerkingen van een narcose.

Een overnachting in de kliniek is daardoor ook overbodig.

Herstel

 • Na een lipofilling kan de behandelde zone blauw verkleuren en opzwellen. De zwelling en de blauwe plekken verdwijnen na ongeveer een week. Met make up kan u snel weer uw sociale leven opnemen.
 • Na de ingreep heeft u weinig of geen pijn. Eventuele pijn kan bestreden worden met klassieke pijnstillers zoals paracetemol of ibuprofen.
 • We raden u aan om na de behandeling niet plat te liggen en zware inspanningen te vermijden. 24 uur na uw lipoflilling kan u op uw gezicht opnieuw uw verzorgingscrème aanbrengen.
 • Het gebruik van ijsfricties tegen de zwelling en crèmes tegen blauwe plekken is weinig efficiënt, maar wel onschadelijk. Let wel op om de ijscompressen niet rechtstreeks op de huid te leggen om vriesletsels te voorkomen.

Risico’s?

 • Een lipofilling is een heel veilige ingreep waarvoor bijna iedereen in aanmerking komt.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x