Skip to main content

Lipofilling

Wat is lipofilling precies?

Lipofilling is één van de meest opkomende en veelbelovende, niet-invasieve esthetische gelaatsbehandelingen. Bij lipofilling worden je eigen vetcellen gebruikt om rimpels op te vullen of om volume te creëren. Het vet dat van de bil- of buikregio wordt weggezogen, wordt gebruikt om bijvoorbeeld gelaatsrimpels op te vullen of om de lippen meer volume te geven. Het resultaat is natuurlijk en blijvend, de risico’s zijn extreem beperkt. Vaak wordt lipofilling gecombineerd met een andere procedure, zoals een facelift en/of een ooglidcorrectie.

Welke zones komen in aanmerking voor lipofilling?

Eén van de verouderingstekens in het gelaat is volumeverlies (deflatie). Dit manifesteert zich vooral in het bovenste deel van het gelaat, rond de ogen en jukbeenderen. Het ouder wordende, onderste deel van het gelaat zal onder invloed van de zwaartekracht eerder afzakken (descentie). Hoewel correctie hiervan eerder een faceliftprocedure behoeft, kan lipofilling een mooie bijdrage leveren aan het eindresultaat .

Lipofilling geeft vooral mooie resultaten bij:
  • Het opvullen van groeven onder de ogen
  • Het volume geven van ingevallen wangen
  • Het accentueren van de jukbeenderen
  • Het opvullen van de neus-lippenplooi (diepe plooi tussen neus & mond)
  • Het verbeteren van de ‘barcode’ (fijne verticale rimpels op bovenlip)
Hoe gebeurt lipofilling?

Met dunne naalden wordt vet weggezogen rond de navel of uit de bilregio door een kleine liposuctie. Het opgezogen vetweefsel wordt vervolgens gecentrifugeerd, zodat alleen zuivere vetcellen overblijven. Daarna worden deze zuivere vetcellen met een zeer fijne naald ingespoten in en/of onder de huid, op de plaatsen die om opvulling vragen.

Meestal wordt er meer vet ingespoten dan nodig en wordt er bewust overgecorrigeerd. Een deel van het vet dat wordt ingespoten verteert immers spontaan.  Enkel het vet dat opnieuw wordt bevloeid blijft aanwezig. Daarom is het eindresultaat van lipofilling ook blijvend en is soms een kleine nacorrectie-lipofilling nodig na enige tijd, om het verteerde vet te compenseren.

De voordelen van lipofilling

Lipofilling heeft veel voordelen ten opzichte van de synthetische rimpelvullers.

  • Er is een onuitputbaar reservoir aan vet in het lichaam, waardoor grote hoeveelheden vet kunnen worden ingespoten. Hierdoor is de behandeling goedkoper dan synthetische fillers.
  • Veiligheid: Er kunnen geen allergische reacties ontstaan, gezien er lichaamseigen vet wordt ingespoten. Enige littekens zijn onzichtbaar door het gebruik van zeer dunne naalden.
  • Positief effect op de huid: Aangezien vetcellen veel vitaliserende stoffen of groeifactoren bevatten, zorgt het injecteren van vetcellen voor een energieboost voor de huid. De huid ziet er soepeler en jonger uit.
Hoe zit het met de verdoving?

Een lipofillingsessie gebeurt meestal onder volledige verdoving. Technisch gezien is een lokale verdoving mogelijk, maar de meeste patiënten vinden de liposuctie rond de navel niet aangenaam.

Hoe verloopt het herstel?

Na een lipofilling kan de behandelde zone blauw verkleuren en opzwellen. Deze verdwijnen na ongeveer een week. Met make-up kan u snel uw sociale leven heropnemen.

Na de procedure zijn er nauwelijks pijnklachten. Eventuele pijn kan bestreden worden met klassieke pijnstillers, zoals Paracetamol of Ibuprofen. 

We raden u aan om na de behandeling niet plat te liggen en zware inspanningen te vermijden. Zo’n 24 uur na de lipofilling kan u weer gezichtsverzorgingscrème aanbrengen. 

Het gebruik van ijsfricties tegen de zwelling en crèmes tegen blauwe plekken is weinig efficiënt, maar wel onschadelijk. Leg ijscompressen niet rechtstreeks op de huid om vriesletsels te voorkomen.

Mogelijke risico’s en verwikkelingen?

Een lipofilling is een veilige procedure. Mogelijke maar zeldzame verwikkelingen zijn onregelmatigheden op de injectieplaats, zeker in een zone van dunne huid.

Neem gerust contact op 
voor jouw behandeling!

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je bent altijd welkom bij The Face Clinic!