Skip to main content

MACS-lift

Minimal Acces Cranial Suspension lift

Bij een facelift worden de weken delen van het gelaat, die onder invloed van de leeftijd ‘afgezakt zijn’, terug naar boven verplaatst.

Er bestaan verschillende types facelifts, met hun eigen voordelen en nadelen. Tegenwoordig bestaat de neiging om de problemen minimaal invasief aan te pakken. Een MACS-lift is een voorbeeld van een minimaal invasieve facelift, die in de meeste gevallen de leeftijdsgebonden veranderingen van het gelaat kan counteren.

Wat gebeurt er met het gelaat bij het ouder worden?
 1. Textuurwijzigingen van de huid

Naarmate we verouderen verandert de structuur, stevigheid en elasticiteit van de huid in heel het lichaam. Ook ‘zonbeschadiging’ draagt bij aan het verouderingsproces van het aangezicht. Daarom zijn er vaak bijkomende maatregelen nodig ter hoogte van de huid om een verjongend effect te bekomen.

 

 1. Deflatie van vetstructuren

In het aangezicht zijn diverse vetcompartimenten. Onze vele mimiekspieren zorgen voor gelaatsuitdrukkingen, waardoor na verloop van tijd deflatie (vergelijk het met verschrompelen) van de vetstructuren optreedt. Dit speelt zich vooral af in het centrale deel van het gelaat, rond de ogen en naast de neus. Zo ontstaan typische verouderingsverschijnselen.

 

 1. Sagging van de weke delen

Onder invloed van de zwaartekracht treedt er na verloop van tijd een “uitzakking” van weke delen in het gelaat op. Dit speelt zich vooral af in het onderste derde van het gezicht. In het typische geval ontstaat zo “jowling” of “hamsterwangen”. De kaaklijn vervaagt en de hoek tussen de onderkin en hals wordt minder scherp. Vaak ontstaat zo een hoekiger, plomp gelaat dat minder aantrekkelijk oogt.

 

 1. Botveranderingen

Ook de beenderige structuren van het gelaat veranderen onder invloed van de leeftijd. Het bot demineraliseert en wordt minder prominent. Dit draagt bij tot het ouder wordende gelaat.

Meer uitleg over een MACS-lift

Een MACS-lift staat voor Minimal Access Cranial Suspension lift. Kort samengevat wordt er via een kleine incisie voor het oor, beperkt uitbreidend in de behaarde hoofdhuid, gezorgd voor een verticale lift van het onderhouds gelegen bindweefsel (SMAS) en platysmaspier. Zo ontstaat een zone van huidoverschot, dat weggenomen wordt. Dit resulteert in een mooie kaaklijn, verbetering van de hoek tussen de onderkin en hals en herstel van de omgekeerde driehoekige vorm van het gezicht, typerend voor een jeugdig uitzicht. Het litteken wordt onzichtbaar, gezien het zich bevindt in een natuurlijke huidplooi en in de behaarde hoofdhuid.

Praktische informatie
 • De ingreep wordt bij voorkeur uitgevoerd onder algemene verdoving.
 • De operatietijd bedraagt zo’n 2 uur.
 • Vaak wordt de ingreep gecombineerd met andere verjongende procedures (ooglidcorrectie, lipofilling, …)
 • Meestal wordt een ziekenhuisverblijf van 1 nacht aangeraden.
 • De ingreep wordt goed verdragen, de pijn is beperkt en goed op te vangen met pijnstillers.
 • Door de beperkte ondermijning van de weefsels is de zwelling nadien meestal beperkt.
 • We raden aan 14 dagen na de ingreep niet te sporten en te werken.
Mogelijke complicaties?
 • Bloeding
 • Infectie
 • Asymmetrie
 • Littekenproblemen
 • Noodzaak tot revisie
Resultaten van een MACS- lift?

Het resultaat van een MACS-lift is onmiddellijk zichtbaar. Aangezien er gestreefd wordt naar een natuurlijk en ogenschijnlijk ongeopereerd uitzicht zullen de veranderingen voor u duidelijk zijn, maar voor onwetende omstaanders discreet en onopvallend. Het definitieve resultaat is na zo’n 3 maanden aanwezig.

Neem gerust contact op 
voor jouw behandeling!

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je bent altijd welkom bij The Face Clinic!